Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

ToeZine: 'Zelfs ogenschijnlijk overzichtelijke opgaven zijn vaak ingewikkeld'

Is iets gruwelijk misgegaan? Lukt het je niet een probleem op te lossen? Zeg gewoon dat het complex is en je hebt een goed excuus om het probleem weer op de plank te leggen. Zo gaat het helaas vaak, stelt gedragswetenschapper Niek Hoogervorst in zijn column in ToeZine. “En dat is jammer, want we leven nou eenmaal in een complexe realiteit.”

Het is moeilijk om effectief beleid te ontwikkelen voor de grote uitdagingen van onze tijd. Beleidsmakers blijven tegen beter weten in hun heil zoeken in eenvoudige oplossingen, en verschuilen zich achter de complexiteit van uitdagingen als deze niet werken. Toezichthouders hebben dagelijks met deze complexe realiteit te maken. Is goed toezicht dan eigenlijk wel mogelijk? Deze vraag werd onlangs geopperd door het NRC naar aanleiding van een onderzoeksrapport over toezicht op chemische bedrijven, maar biedt stof tot nadenken voor alle toezichthouders.

Rekening houden met complexiteit. Het is denk ik mijn grootste leerpunt sinds ik bij een toezichthouder werk. Dat de omgeving enorm veel invloed heeft op gedrag leerde ik al in mijn eerste weken als psychologiestudent. Maar hoe complex en veeltallig die omgevingsinvloeden kunnen zijn, daar raak ik nog altijd niet over uitgeleerd. We zijn niet geprogrammeerd noch getraind om complexiteit te herkennen. We denken in lineaire relaties tussen twee datapunten: oorzaak en gevolg. Het complexe samenspel van factoren zien we pas achteraf, als het laatst dominosteentje omvalt en het – soms gruwelijk – fout gaat. Adam Higginbotham beschrijft dat prachtig in Midnight in Chernobyl .

Lees het volledige artikel op ToeZine.nl

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid