Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

ToeZine: Zelflerend controlesysteem gaat douane veel werk uit handen nemen

De fysieke handel is door de pandemie afgenomen, maar de online handel groeit nog elke dag. Elke dag passeren miljoenen goederen de Nederlandse grens. “Dat is een spanningsveld”, zegt Micha Slegt, senior scientist bij de Douane.

Slegt: “Niet alleen moet de Douane de Nederlandse samenleving beschermen, ze levert ook een bijdrage aan het versterken van de concurrentiepositie van Nederland. Handel onnodig vertragen is het laatste wat we willen.” Efficiëntie is dus belangrijk voor de Douane. Daarom automatiseert de Douane haar processen zoveel mogelijk.

Beeldherkenning

De nieuwste technologie bij de Douane is kunstmatige intelligentie. Het afgelopen jaar zette de organisatie een pilot op voor beeldherkenning. “De beelden die de Douane verzamelt tijdens het controleproces gaan als input gebruikt worden voor een zelflerend systeem", vertelt Slegt. " Eerst moet het systeem weten wat normaal is, dus voeden we het met zoveel mogelijk beelden van ladingen waar niks bijzonders mee is. Daarna volgen de beelden met daarop de strafbare goederen, zoals drugs. Zo leert het systeem naar welke afwijkingen het moet speuren."

Lees het hele artikel op ToeZine.nl

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid