Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

ToeZine: Wmo-toezichthouders en IGJ samen op pad voor toezicht op beschermd wonen

Zo’n 30.000 Nederlanders leven in een ‘beschermde woonvorm’. De bedoeling is dat zij hier 24 uur per dag de zorg en ondersteuning krijgen die zij nodig hebben. Maar krijgen ze dat ook echt? Toezichthoudende gemeenten en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) bogen zich afgelopen jaar voor het eerst samen over deze vraag.

“Het is me meegevallen hoe snel we elkaar op inhoud vonden.” In ToeZine vertellen Korrie Louwes, tot 1 oktober dit jaar hoofdinspecteur bij de IGJ, en Angelique Schoemakers, coördinerend specialistisch inspecteur bij de IGJ, er meer over.

Toezicht op beschermd wonen

Beschermd wonen is bedoeld voor mensen die door hun beperkingen tijdelijk of langdurig niet zelfstandig kunnen wonen. Het gaat om mensen met ernstige en vaak ook chronisch psychische aandoeningen. Op een beschermde locatie - zoals een woning, zorgboerderij of gezinshuis - worden zij de hele dag door begeleid, ondersteund en gestimuleerd tot dagbesteding. Sinds 2015 zijn gemeenten vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) verantwoordelijk voor het toezicht op beschermd wonen. In veel gemeenten is dat toezicht 6 jaar later echter nog steeds niet op orde.

Lage tempo van gemeenten

De IGJ trok in 2019 aan de bel over de ontwikkeling van het Wmo-toezicht, waaronder ook beschermd wonen valt. Zij deelde toen haar zorgen over het lage tempo van gemeenten. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) spoorde gemeenten vervolgens aan meer haast te maken, maar wees de IGJ ook op hun krappe budgetten. Daarnaast benadrukte de VNG dat er ook veel wel goed ging. Sindsdien ondersteunt de VNG gemeenten extra bij het professionaliseren van hun Wmo-toezicht. Zo biedt ze gemeenteraadsleden een e-learningtraject en werkt ze samen met de GGD GHOR Nederland aan een lerend netwerk voor toezichthouders.

Lees het artikel verder op ToeZine.nl

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid