Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

ToeZine: Wie kun je nog vertrouwen?

Vertrouwen komt te voet en gaat te paard. We bouwen het namelijk moeizaam op, terwijl het in één klap teniet kan worden gedaan. De verantwoordelijkheid voor het vertrouwen dat het in Nederland ‘goed geregeld’ is, komt óók op het bordje van toezichthouders. ToeZine-columnnist Hadewych van Kempen schetst welke rol toezichthouders hierin kunnen spelen. En hoe ze die kunnen versterken.

In Nederland vertrouwen we er over het algemeen op dat we in een veilige en eerlijke wereld leven, dat ‘de dingen’ goed geregeld zijn. Zolang er niet te vaak berichten zijn over onrecht of ongeluk, zal niemand zich druk maken over de instanties en processen die dat bewaken.

Pas als het misgaat, vragen mensen zich af hoe het eigenlijk geregeld is. Wie gaat over de handhaving van de normen die belangen als kwaliteit en veiligheid moeten borgen? Dat is natuurlijk een probleem. Want juist als er iets misgaat, gaat de aandacht uit naar het falen van de toezichthouders, kwaliteitsfunctionarissen of directies. Voor je het weet, galoppeert het paard met het vertrouwen weg.

Lees het artikel verder op ToeZine.nl

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid