Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

ToeZine: Wat is nou een duwtje in de juiste richting?

Nudgen, namen en shamen – toezicht zit vol met gedragsinterventies. Kennis over gedrag is er genoeg, maar wordt die wel goed in de praktijk gebracht? In het bedrijfsleven en bij de overheid nog niet, stellen gedragsexperts Joyce Croonen en Liza Luesink in ToeZine.

Daarom bieden ze handvatten met hun boek ‘Duwtje in de juiste richting: Ontdek de wereld van gedragsverandering met 16 bewezen technieken’. Zijn die tips ook toepasbaar binnen toezicht?

Een boek dat alle kanten op gaat, dat leg je meestal weer snel naast je neer. Dat is gelukkig anders bij ‘Duwtje’. Een boek dat je weliswaar letterlijk van alle kanten moet bekijken – de tekst staat soms ondersteboven of zijwaarts – maar dat je niet snel weglegt.

Deze vorm verraadt meteen het speelse karakter van dit boek dat over serieuze zaken gaat. Namelijk: hoe bedrijven en de overheid effectief hun consumenten en burgers een duwtje in de juiste richting kunnen geven.

Alles per 4

Met de belofte dat het simpeler is dan je denkt, presenteren Croonen en Luesink hun zelfontwikkelde ‘Duwtje-gedragsmodel’. Een model dat ze ook vanuit hun gedragsbureau voor opdrachtgevers toepassen. Deels gebaseerd op bekende en nieuwe inzichten uit de sociale wetenschap, en deels op hun ervaringen uit de praktijk.

Pas als lezer wel op voor enige verwarring: het boek beschrijft zowel het Duwtje-gedragsmodel, als de Duwtje-werkwijze. Het model gaat om het draaien aan 4 knoppen. De werkwijze gaat over de 4 stappen en hoe je aan die 4 eerder genoemde knoppen draait.

Lees het artikel verder op ToeZine.nl

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid