Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

ToeZine: Wat gebeurt er als een toezichthouder denkt als een wetenschapper?

De wetenschap heeft publieke toezichthouders veel te bieden. Zo kunnen wetenschappers positieve impact hebben op de legitimiteit, reputatie en kwaliteit van toezichthouders. Toch ziet columnist Niek Hoogervorst nog te vaak dat inzichten uit de wetenschap niet landen binnen het toezichtsveld.

Hij pleit in deze column op ToeZine.nl dan ook voor een betere samenwerking tussen wetenschap en het toezicht én een wetenschappelijker houding door toezichthouders.

Ik herinner me niet meer wie of wanneer, maar ooit introduceerde een oud-wetenschapper zichzelf als recovering academic. Zelf maakte ik begin 2018 de overstap van de universiteit naar een toezichthouder en een betere omschrijving voor die ervaring heb ik nooit gelezen. Hoewel ik volledig in de praktijk werk, voel ik me nog steeds wetenschapper. Dat uit zich in schuldgevoel: moet ik in de avonduren en in het weekend niet toch nog wat voor mijn werk doen? Maar ook in nieuwsgierigheid – altijd blijven lezen! – en een gezonde scepsis tegenover aannames, denkfouten en onderbuikgevoelens. Met dat ene been in de praktijk en het andere in de wetenschap zie ik dat er voor toezichthouders een wereld valt te winnen om kennis uit de wetenschap toe te passen. Maar ik zie ook hoe lastig dit is.

Lees de column verder op ToeZine.nl

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid