Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

ToeZine: Verkeersveiligheid verbeteren: weten is nog geen doen

Het gedrag in het verkeer verander je niet met voorlichting, maar wel met een slimme weginrichting en handhaving, aldus Peter van der Knaap (directeur van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) in ToeZine.

Verkeersveiligheid begint volgens Van der Knaap met een goede weginrichting die de weggebruiker geen andere keuze geeft dan zich aan de regels te houden. "Neem een 30 kilometerzone die – mits goed aangelegd – de weggebruiker overhaalt om zich automatisch verstandig te gedragen in een woonwijk. Dankzij een duidelijke ingang, klinkers, veel groen en drempels wordt hij als het ware ‘uitgenodigd’ om zich aan de maximumsnelheid te houden".

Voor een goede en voorspelbare weginrichting hoef je niet méér te doen dan je aan de landelijke richtlijnen houden. Toch gaat het in de praktijk regelmatig mis, ziet Van der Knaap. "Gemeenten veranderen een veilige situatie na klachten over geluidsoverlast of vervangen klinkers door asfalt, omdat buurtbewoners willen skeeleren. Begrijpelijk, maar een verkeerde weginrichting of politiek besluit, zoals het creëren van een 'snorfiets'-categorie of de aanleg van smalle, flexibel afsluitbare spitsstroken, kan het gedrag van weggebruikers diepgaand en lange tijd negatief beïnvloeden. En daar kan voorlichting of educatie niet tegenop."

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid