Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

ToeZine - Verbetering toezicht op jeugdbescherming: hoe staat het er nu voor?

Een bedreiging voor de jeugdbescherming. Zo typeerde onderzoeker Adri van Montfoort eind 2017 de nieuwe Jeugdwet, die toen 2 jaar van kracht was. Uitvoerende instellingen onderschreven zijn kritische rapport. Wat is er sindsdien verbeterd en wat moet er nog gebeuren? Op ToeZine.nl een interview met Astrid Rotering van Jeugdzorg Nederland en Ineke Roos van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

“Of er veel is veranderd sinds het rapport van Van Montfoort? Ik zou zeggen: op papier wel, maar de praktijk blijft achter", zegt Astrid Rotering. “De sector en de beleidsmakers vinden allemaal dat het toezicht op de jeugdbescherming beter moet. Maar hoe? Daar zijn ze het niet over eens. Wat verder nog mist, zijn de concrete plannen."

Vereenvoudiging

Ineke Roos snap dat jeugdbeschermers het toezicht zoals het nu is als complex ervaren. "Er zijn te veel partijen betrokken bij de jeugdbeschermingsketen. Dit moet eenvoudiger en hier ligt een opdracht voor de politiek. Al deze partijen hebben een eigen taak. Vereenvoudiging van de jeugdbeschermingsketen zal ook de ervaren toezichtlast voor Gecertificeerde Instellingen terugbrengen.”

Lees het hele artikel op ToeZine.nl

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid