Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

ToeZine: Toezichthouders, bereid je voor op de AI Act!

Over een jaar zal waarschijnlijk de Europese Artificial Intelligence Act (AI Act) ingaan. Huub Janssen is kwartiermaker toezicht op AI bij de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur en heeft zich verdiept in dit besluit. Hij heeft op een rijtje gezet hoe toezichthouders zich het beste kunnen voorbereiden. 

Het besluit zorgt ervoor dat AI ingedeeld kan worden in verschillende categorieën van laag naar hoog risico. Het gebruik van AI kan bijvoorbeeld hoog risico worden genoemd, wanneer erin gediscrimineerd wordt of wanneer ze onbetrouwbaar zijn. Door de AI-Act kan het gebruik van AI in dat geval verboden worden.

Inzet AI

AI producten zullen gecontroleerd worden voordat ze mogen worden gebruikt, maar een goedgekeurd AI-product betekent niet dat het altijd overal ingezet mag worden. Voor de toezichthouders geldt dat er, ondanks dat het AI-product op de markt gebracht mag worden, altijd gekeken moet worden of dit ook in hun sector mag.

ChatGPT

Daarnaast moeten toezichthouders zich ervan bewust zijn dat de ontwikkelingen van AI heel snel gaan. ChatGPT is daar een bekend voorbeeld van. Doordat deze tool zo snel werkt, kunnen mensen met slechte bedoelingen dit ook misbruiken. De snelheid vormt daarnaast een risico, omdat beveligingssystemen dit niet altijd bij kunnen houden.

Voorbereiden

Op ToeZine.nl geeft Huub Janssen 3 tips om je als toezichthouder vast voor te bereiden op het Europese besluit:

  • Zorg dat je op de hoogte bent van de ontwikkelingen rondom AI en AI Act.
  • Controleer of je systemen aan de voorwaarden van AI Act voldoen.
  • Maak een risicoanalyse.

Lees het hele artikel op ToeZine

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid