ToeZine - Toezicht in de keten: wie pakt de regie?
Hoe moeten inspecties die in kolommen zijn georganiseerd toezicht houden op bedrijven of organisaties die werken in ketens? Het lijkt zoiets als een vierkant deksel op een ronde doos proberen te krijgen. Dat zorgt niet alleen voor hoge toezichtslast, maar gaat ook ten koste van de kwaliteit van het toezicht. De oplossing? Op ToeZine.nl pleit Wim Borst, coördinerend beleidsadviseur bij het ministerie van Justitie en Veiligheid en gespecialiseerd in keteninformatie, voor ketenregie.
Een inspectie bezoekt een bedrijf, constateert mankementen of overtredingen. Maar dat bedrijf is met al zijn vezels verbonden met bedrijven eerder of later in de keten. En dat geldt ook voor de geconstateerde tekortkomingen. Een toezichthouder, zoals de Inspectie Justitie en Veiligheid en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, kijkt misschien naar de laatste schakel in de keten. Terwijl je om misstanden te voorkomen bij de eerste schakel moet zijn. Wanneer verschillende toezichthouders betrokken zijn bij een keten is toezicht vaak ontoereikend. Ze hebben andere doelen en normenkaders.
Regie
Om als kolom optimaal toezicht te kunnen houden op een keten, is oplossingsgericht samenwerken noodzakelijk. Dat helpt ook voorkomen dat burgers en bedrijven van het kastje naar de muur worden gestuurd. Maar vanwege alle kokers met verschillende gezichtspunten, normenkaders, prioriteiten en verschillende waarden en belangen gaat oplossingsgericht samenwerken niet vanzelf. Daar is regie voor nodig. De cruciale vraag bij ketenregie is: wie in de kolom moet de regie nemen?