ToeZine - Toeslagen: de dure lessen en de nieuwe belofte
De ‘toeslagenaffaire’ is hét politieke schandaal van deze tijd. Tienduizenden ouders kwamen in grote financiële problemen tijdens een strenge fraudejacht door de Belastingdienst. Bewindslieden sneuvelden, het kabinet trad af. Hoe kon het zo misgaan? En hoe moet het in de toekomst beter? ToeZine sprak met Stan Basten, plaatsvervangend directeur Strategie, Recht & Beleid bij het directoraat-generaal Toeslagen. “We gaan veel terugbrengen van wat eerder bewust geschrapt was.”
Als vader van een zoon, die in 2005 geboren werd, verbaasde Basten zich destijds al over hoe ingewikkeld het toeslagenstelsel in elkaar zat. Hoeveel papierwerk het kostte en aan welke steeds strengere voorwaarden je moest voldoen. "Het was ook op afstand zichtbaar dat dit stelsel veel van burgers vraagt – té veel, zoals we hebben gezien.”
Menselijke maat
Er is veel gesproken over de terugkeer van de ‘menselijke maat’ bij belastingen en toeslagen. Hoe wil de Belastingdienst dat aanpakken? Basten: “Stap 1 is dat het toeslagensysteem eenvoudiger en doenlijker moet worden voor de burgers. Daarnaast is het besef terug dat er groepen zijn die we wat meer bij de hand moeten nemen. En dat de overheid bereikbaar moet zijn voor burgers die hun situatie willen bespreken. Dus brengen we nu veel dingen terug die destijds – vanuit de wens voor efficiency – bewust geschrapt waren. Meer balies, meer capaciteit, meer bevoegdheden."
Daarnaast moet volgens Basten ook het toezicht beter. “Allereerst is het heel waardevol dat er een Inspectie Belastingdienst, Toeslagen en Douane komt. Die moet gaan zorgen voor een stevige externe controle. Maar vooral intern hebben we nu nog veel werk te verrichten."