Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

ToeZine - Steeds meer toezichthouders: klein maar dapper?

Waar er 10 jaar geleden meer regels kwamen, komen er nu juist steeds meer nieuwe toezichthouders. Op ToeZine.nl onderzoekt columnist Rob van Dorp de achterliggende redenen van deze verschuiving. En loopt hij vooruit op wat mogelijk een volgende trend in toezichtsland gaat zijn.

Van Dorp is coördinerend specialistisch inspecteur bij de Inspectie Veiligheid Defensie en al lang actief in toezichtsveld. Volgens hem klonk de roep om nieuwe toezichtshouders de laatste jaren steeds luider. Dit heeft geleid tot de oprichting van diverse nieuwe toezichthouders. Van Dorp: "Zo werd in 2012 de Kansspelautoriteit opgericht, in 2017 de Vechtsportautoriteit, in 2019 de Inspectie Veiligheid Defensie – waar ik zelf werk – en in 2020 werd de toezichthouder tegen kinderporno en online terroristisch materiaal aangekondigd. Dit jaar start de Inspectie Belastingdienst, Toeslagen en Douane en de minister van Infrastructuur en Waterstaat besluit ook nog dit jaar of er een nieuwe Maritieme Autoriteit komt."

Aanvullend vraagt Europa ook om nieuwe inspecties. Waar komt de oproep voor kleinere inspecties vandaan? En is dit een goede trend?

Lees het hele artikel op ToeZine.nl

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid