ToeZine - Sancties voor Rusland: hoe houd je toezicht op de naleving?
De sancties op de handel en financiële banden met Rusland worden bijna met de dag strenger. Maar de naleving en handhaving van die sancties laten te wensen over. Zodanig zelfs dat er begin april een Nationaal Coördinator Sanctienaleving en Handhaving is benoemd. Wat moet er nu veranderen?
Specialist in het sanctierecht en Ruslandkenner Heleen over de Linden analyseert in ToeZine de pijnpunten en kansen voor toezichthouders en de wetgever.
Megajachten, luxe villa’s, voetbalclubs en zelfs hele skidorpen. Sinds het begin van de sancties, opgelegd vanuit Brussel, wordt overal in Europa Russisch bezit bevroren. Behalve in Nederland. Althans, zo lijkt het. Want hier gebeurt ook wel degelijk iets. “Het beeld dat ons toezicht weinig effectief is, komt deels doordat veel Russisch bezit in Nederland vooral financieel is", legt Over de Linden uit.
“Russische jachten en villa’s liggen eerder in Frankrijk en Italië en het bevriezen van tegoeden is toch minder fotogeniek. Maar ook op dát vlak gaat het hier niet denderend, het zijn lagere bedragen dan in andere landen. Terwijl Nederland altijd een interessant belastingparadijs was voor Russen.”
Geld en goederen
“Voor we kunnen kijken waar het toezicht beter kan, moet je begrijpen met wat voor sancties we te maken hebben”, stelt Over de Linden. “Ze zijn onder te verdelen in 2 soorten: sectorale en financiële."
De eerste soort zijn sancties op de in- en export van Russische producten. En die worden dan weer onderverdeeld in goederen voor civiel gebruik en dual-use-goederen die ook voor militaire doeleinden ingezet kunnen worden. De Douane houdt daar toezicht op.
De financiële sancties hebben te maken met alle geldstromen van en naar Rusland. Hier houden DNB, AFM en de Belastingdienst toezicht op.”