Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

ToeZine - Risico's mijden, maar ook leren: media-incidenten en inspecties

Als er iets misgaat bij een ondertoezichtstaande, dan wijst de beschuldigende vinger al snel naar een inspectie. Soms met veel media-aandacht tot gevolg. Hoe ga je hier als inspectie mee om? Op ToeZine.nl deelt Joram Kortekaas van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) zijn aanbevelingen. Want wat is nou de beste reactie als heel Nederland over je schouders meekijkt?

Het ongeval met de Stint in 2018 was voor Kortekaas aanleiding om onderzoek te doen naar het effect van media-incidenten op inspecties. “Het was namelijk een goed voorbeeld van een incident dat veel media-aandacht kreeg, politiek debat opleverde en zorgde voor veel negatieve aandacht voor een inspectie, in dit geval de ILT, die onderzoek deed naar de veiligheid van de Stint zelf.” Kortekaas gebruikte daarnaast nog 2 andere incidenten met veel media-aandacht voor zijn onderzoek: de fipronil-affaire en het ongeluk met het zeilschip Amicitia.

Naar aanleiding van zijn onderzoek heeft Kortekaas een drietal adviezen voor toezichthouders om een negatieve eerste reactie te dempen, zodat er sneller ruimte is om aan de slag te gaan met structurele verbeteringen.

Lees het hele artikel op ToeZine.nl

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid