Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

ToeZine – Rijksinspecties met rechte ruggen: maak ze onafhankelijker, maar niet té

Rijksinspecties moeten onafhankelijker zijn van politici en bestuurders. Zo stelt Peter van der Knaap in zijn column op ToeZine. Hij pleit voor een wet die de onafhankelijkheid van inspecties waarborgt, wederzijdse beïnvloeding transparant maakt én de ministeriële verantwoordelijkheid voor goed toezicht regelt.

Volgens Van der Knaap beïnvloeden politici en bestuurders het werk van inspecties momenteel nog te vaak, waardoor kritische geluiden ondergesneeuwd raken. “Het werk van rijksinspecties vormt een belangrijke bron van kritische signalen over de handhaafbaarheid van wet- en regelgeving of de negatieve effecten ervan naar politiek en bestuur. Maar politici en bestuurders kunnen het werk en dus ook die terugkoppeling van toezichthouders beïnvloeden”, aldus van der Knaap.

Onafhankelijk, maar niet té

5 jaar geleden stelde de rijksoverheid aanwijzingen voor onafhankelijkheid op, om deze onder rijksinspecties te verstevigen. Nu, 5 jaar later, zijn er nog steeds vraagtekens bij de onafhankelijkheid van de inspecties.

Volgens van der Knaap zou een eigen wet voor rijksinspecties een goed middel kunnen zijn om hun onafhankelijkheid te waarborgen. “Tegelijkertijd moeten we waken voor te veel onafhankelijkheid. De afstand tussen ministers en inspecties mag wat mij betreft niet leiden tot een toezichthouder die verweesd achterblijft”, stelt hij.

Samenspel in 4 stappen

Rijksinspecties doen hun werk altijd in een politiek-bestuurlijke context. Dit biedt volgens Van der Knaap de sleutel voor de volgende fase: “Je moet het samenspel tussen beleid en toezicht beginnen vanuit maatschappelijke opgaven." Daarom onderscheidt hij 4 stappen:

  1. Ontwikkel een visie op hoe de overheid kerntaken faciliteert en, waar nodig, garandeert.
  2. Zet op papier hoe de ministeriële verantwoordelijkheid voor de uitkomsten van beleid, wetgeving én toezicht eruit moet zien, en hoeveel onafhankelijkheid een inspectie krijgt voor de uitvoering van toezicht.
  3. Maak een duidelijk overzicht van de organisatorische en procesmatige randvoorwaarden voor goed en onafhankelijk toezicht.
  4. Organiseer de waarborging en periodieke evaluatie.

Het hele artikel lezen?

Ga naar ToeZine

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid