Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

ToeZine - Overvolle natuurgebieden: hoe zijn we de drukte de baas?

De aanhoudende lockdown doet veel mensen uitwijken naar de natuur voor wat beweging en ontspanning. Nog nooit waren bossen, polders en duinen zo geliefd als tijdens de coronacrisis. Maar de drukte is ook schadelijk voor flora en fauna. Natuurmonumenten heeft haar handen vol aan het extra toezicht. Welke oplossingen ziet de natuurbeheerder om de toeloop beter te beheren?

Toezine - Overvolle natuurgebieden: hoe zijn we de drukte de baas?

“Het is geweldig dat de natuur in tijden van crisis zoveel mensen verlichting biedt”, zegt Teo Wams, directeur natuurbeheer van Natuurmonumenten. “Dat is precies waarvoor we zijn opgericht: onze prachtige natuur beschermen, onderhouden en openstellen voor publiek. De vraag is alleen wel: hoevéél publiek?”

Al vanaf de eerste lockdown moesten Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer hun toezicht in de populairste natuurgebieden opschroeven. Vooral op en rondom de grote parkeerplaatsen staan meer groene boa’s. Daar informeren ze bezoekers over de ‘huisregels’ van het gebied. Wams: “Mensen laten afval slingeren en lopen, al dan niet bewust, verboden gebieden in. En dat kan serieuze schade aan de natuur opleveren die niet zomaar te herstellen is. Onze boa’s doen hun best om mensen te informeren en controleren, maar ze zijn met te weinig om echt grip te hebben met deze drukte."

Steun

Het extra toezicht is een grote belasting voor Natuurmonumenten. Daarom pleit de organisatie voor meer groene boa’s. Maar ook voor meer financiële steun vanuit de provincies. Ook ziet Wams mogelijkheden voor het platteland. "Als je naar het bos gaat om te ontstressen, is vechten om een parkeerplek het laatste wat je wilt.” Natuurmonumenten stelt daarom voor om het agrarisch buitengebied toegankelijker te maken voor wandelaars. "Laten we de drukte meer spreiden en het wild in de natuur de rust geven die ze nodig heeft.”

Lees het hele artikel op ToeZine.nl

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid