Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

ToeZine: Onenigheid over het algemeen belang

Waarom handelen we niet gewoon allemaal in het algemeen belang? Dat zou een hoop regels en toezicht schelen. Natuurlijk is het niet zo simpel, weet Hadewych van Kempen, vaste columnist voor ToeZine. Zij filosofeert over de publieke waarden en het algemeen belang dat toezichthouders met hun toezicht beschermen. Hoe algemeen is dat belang eigenlijk?

Toezichthouders hebben een enorme ontwikkeling doorgemaakt. In een ver verleden werd standaard een boete uitgedeeld als er aan een bepaalde norm niet werd voldaan. Tegenwoordig wordt goed nagedacht over de manier waarop toezicht maatschappelijk zinvol is.

In eerste instantie richtten toezichthouders de aandacht op het hóe van toezicht. Dat verschoof naar het waarvóór. De blik werd steeds meer naar buiten gericht. Inmiddels zijn toezichthouders dan ook van effectief handhaven via risicogericht toezicht uitgekomen bij de gedachte dat het hun niet gaat om de naleving van regels, maar om het borgen van publieke waarden. Met andere woorden, toezicht moet bijdragen aan het algemeen belang.

Lees het artikel verder op ToeZine.nl

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid