Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

ToeZine: Omgevingsdiensten bundelen kennis in aanpak illegale asbestsanering

Elk jaar krijgen maar liefst 1.300 Nederlanders kanker doordat ze in aanraking zijn geweest met asbest. Vaak omdat ze betrokken waren bij de onjuiste verwijdering van de gevaarlijke stof. Hoeveel gebouwen nu nog asbest bevatten, is onduidelijk. Wél is het zeker dat het vaak illegaal – en daardoor meestal onveilig – wordt verwijderd.

Voor ‘De aanpak van asbest’ slaan daarom 4 omgevingsdiensten de handen ineen. Ze versterken hun toezicht door data en ervaringen uit te wisselen.

“De samenwerking houdt in dat we weliswaar elk ons eigen initiatief uitvoeren, maar de bevindingen en data intensiever met elkaar delen dan voorheen”, vertelt Kristian van Soest van de Gelderse Omgevingsdiensten in ToeZine. “Door data slim te koppelen, hebben we allemaal een duidelijker beeld van wat er speelt. Het gaat bijvoorbeeld om informatie over asbestverwijderaars. Die zijn vaak in meerdere regio’s actief. Neemt een verwijderaar het niet zo nauw met de regels? Dan delen we dat met de andere omgevingsdiensten. Ook leren we van elkaars ervaringen, zodat we niet steeds het wiel opnieuw hoeven uit te vinden. Zo kunnen we het toezicht op asbest in onze eigen regio’s, en zelfs daarbuiten, gerichter uitvoeren.”

Lees het artikel op ToeZine.nl

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid