Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

ToeZine: NZa en markt zetten barrièremodel in tegen weglekkend zorggeld

Zorginstellingen gebruiken verschillende juridische constructies voor hun bedrijfsvoering. Het risico? Geldstromen zijn lastiger te volgen, zowel voor interne als externe toezichthouders. Hierdoor kan zorggeld ongezien weglekken, zo blijkt uit het Fenomeenonderzoek complexe juridische structuren van zorgaanbieders, door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Complexe structuren zijn niet per definitie malafide volgens Joep Beckers, manager Toezicht Zorgaanbieders bij de NZa. “Veel zorg wordt uit verschillende potjes gefinancierd. Organisatorisch kan het dan ook handig zijn om die geldstromen op te delen. Ook groeien veel organisaties in de loop van de tijd, waardoor onbedoeld complexe structuren kunnen ontstaan. Soms helpt een complexe juridische structuur ook om risico’s te spreiden."

Toch zien ze dat in deze structuren te vaak zorggeld oneigenlijk wordt gebruikt, bijvoorbeeld door zorg te declareren die niet is geleverd. Beckers: "Daarom willen we deze structuren extra in de gaten houden.”

Barrières opwerpen

Het barrièremodel, geregeld ingezet voor de aanpak van georganiseerde criminaliteit, leek ook voor de NZa een handig hulpmiddel om gestructureerd de verspilling van zorggeld te voorkomen. “In de criminele context is het een bewezen effectief model, omdat het veel inzicht geeft in malafide bedrijfsprocessen”, stelt Beckers. “Ook wij kunnen er stap voor stap mee in kaart brengen welke organisaties betrokken zijn bij de ontstaansgeschiedenis en het bestaan van een zorginstelling. Van de bank die financiering verleent tot de zorgverzekering die zorggeld uitkeert.”

Benieuwd hoe de NZa hun barrièremodel heeft ontworpen? Lees het hele artikel op ToeZine

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid