Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

ToeZine: ‘Next level toezicht houden’ is meer begrip voor het belang van burgers

Toezichthouders moeten meer oog hebben voor het belang van burgers. Dat zegt Theodor Kockelkoren, Inspecteur-Generaal van Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) in ToeZine. Hij pleit voor ‘next level toezichthouders’. “Dat vereist empathie en een gevoeligheid voor wat er leeft in de samenleving.”

Next level

Publieke belang borgen

Hoe kunnen toezichthouders het publieke belang nog beter borgen? Veel toezichthoudende organisaties zoeken de verbetering door de nieuwste technieken of wetenschappelijke inzichten te gebruiken, stelt Theodor Kockelkoren. “Maar daarmee zijn we er nog niet. Als we het vertrouwen in toezicht willen behouden of zelfs vergroten, moeten we de grenzen van onze technische kennis inzien en deze aanvullen met wat burgers zien en voelen. Storten we ons volledig op het berekenen van allerlei risico’s met prachtige computermodellen, dan is de kans groot dat we het publieke belang uit het oog verliezen.”

De woorden van Kockelkoren sluiten naadloos aan bij wat er de afgelopen jaren misging bij de verstrekking van kinderopvangtoeslag. In december werd schrijnend zichtbaar hoe de overheid het publieke belang daar uit het oog verloor en burgers ten onrechte als fraudeurs bestempelde.

Lees het artikel ‘Next level toezicht houden’ is meer begrip voor het belang van burgers op ToeZine.nl

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid