Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

ToeZine: Lessen van de Lachgaskoning voor politie en gemeenten

Tientallen ballonnetjes lachgas ademde hij per dag in, hij verhandelde er duizenden. Nu is ‘zelfbenoemde Lachgaskoning’ Deniz Üresin (27) geheelonthouder. En helpt hij jongeren – de grootste gebruikersgroep – voor te lichten. In de aanloop naar een landelijk lachgasverbod heeft hij wel wat adviezen voor politie en gemeenten: licht gebruikers voor, leer handelaren kennen, handhaaf streng en ga toch echt voor dat landelijke verbod.

“Ik ging slapen met een ballon en werd ermee wakker”, vertelt Üresin op ToeZine.nl. “Als je zoveel gebruikt, heeft dat wel langdurige effecten. Je conditie gaat achteruit, je hebt minder seksuele lust en voor mij werd zelfs lopen moeilijk. Ook mijn vrienden zag ik kapotgaan aan lachgasgebruik.” Na anderhalf jaar gooide Üresin het roer om. Hij stopte vorig jaar cold turkey met zijn lachgasgebruik én met de handel erin – waarvoor hij op dit moment nog met de gemeente Amsterdam in een rechtszaak verwikkeld is.

Campagne

“Ik heb veel jongeren vergiftigd met dat spul”, stelt hij. “Dat wil ik zoveel mogelijk terugdraaien.” Zijn voorlichtingscampagne ‘#ikbengestoptmetlachgasjijook?’ op Instagram moet daarbij helpen. Üresin gaat sinds de zomer van 2020 regelmatig live op zijn Instagramaccount @exlachgaskoningdenizofficial. Terwijl hij live in beeld is – ook vaak met een wijkagent – stellen jongeren in de chat vragen die hij beantwoordt. De animo is groot, soms nemen wel 500 jongeren deel aan zo’n chat. Hij beantwoordt ook vragen van bezorgde ouders, broertjes en zusjes.

Lees het artikel Lessen van de Lachgaskoning voor politie en gemeenten op ToeZine.nl

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid