Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

ToeZine - Leren van je fouten: doe je dat in stilte of in het openbaar?

Het zwaar verontreinigde EMK-terrein, een voormalig industriegebied bij Krimpen aan den IJssel, werd in 1980 ‘ingepakt’ om het milieu te beschermen. Met de huidige wetgeving kon het terrein in 2018 alsnog grootschalig gesaneerd worden om het weer als industriegebied te kunnen gebruiken. Totdat blijkt dat er bij het saneren niet altijd adequaat is gehandeld. DCMR trekt het boetekleed aan. Nienke de Wilde van DCMR: "Het beste wat je kunt doen, is je fouten erkennen en uitzoeken wáár het fout is gegaan. Om te voorkomen dat het nog een keer gebeurt.”

DCMR startte een verbeterprogramma om het probleem bij de wortel aan te pakken. Zo werden interne werkafspraken verbeterd en de administratieve vastlegging geborgd. Ook de communicatie maakt deel uit van het verbeterprogramma. Om ervoor te zorgen dat alle belanghebbenden - van het ministerie van VWS tot omwonenden in de klankbordgroep - op de hoogte blijven.

Door de ervaringen heeft DCMR een nieuw perspectief op toezicht. De Wilde: “Bij het toezicht van de toekomst hoort handhaving, maar we moeten ook stilstaan bij wat we van bedrijven vragen. Als wij willen dat ze transparant zijn, moeten we dat gedrag ook zelf laten zien. Dat is wel een spanningsveld: als uitvoeringsdienst kun je nooit helemaal onafhankelijk handelen. Dat moeten we afstemmen met onze bestuurders; de gemeente en provincie. Ik ben blij dat zij ons de ruimte geven om openheid te geven.”

Lees het hele artikel op ToeZine

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid