Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

ToeZine: Hoe veilig en betaalbaar is waterstof voor huishoudens?

Torenhoge gasprijzen en doemscenario’s over het klimaat. Hoe sneller we overgaan op groene energie, hoe beter. Het kabinet heeft zijn pijlen gericht op groene waterstof. Die energiebron heeft namelijk 2 grote voordelen. Bij de verwarming van waterstof komt geen CO2 vrij én het kan in plaats van aardgas door het Nederlandse energienetwerk vloeien.

Maar is groene waterstof wel veilig? En is het ook een betaalbaar en duurzaam alternatief voor aardgas? Toezichthouders, veiligheidsregio’s en netbeheerders onderzoeken dit in 4 waterstofpilots. Consultant Rob Velders is door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) ingehuurd als adviseur en coördinator voor het toezicht op de waterstofpilots. Op ToeZine.nl vertelt hij meer over de eerste pilot, die eind 2022 van start ging in het Gelderse Lochem. In de wijk Berkeloord zijn 12 monumentale woningen van aardgas overgezet op waterstof.

Wat is waterstof?

Groene waterstof (H2) is een duurzaam alternatief voor aardgas. Het wordt gemaakt met water en groene stroom, maar gedraagt zich als een gas. Net als aardgas wordt waterstof verbrand, maar bij dat proces komt water vrij in plaats van CO2. Naast groene waterstof bestaan er minder duurzame varianten, zoals blauwe en grijze waterstof. Grijze waterstof wordt gemaakt van fossiele brandstoffen, zoals kolen en gas. Bij blauwe waterstof wordt de CO2-uitstoot afgevangen.

Lees het hele artikel op ToeZine.nl

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid