Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

ToeZine: Hoe klimaatverandering waterschappen op scherp zet

Na 3 dramatisch droge jaren én de recente watersnood in Limburg is de vraag actueler dan ooit: hoe gaan waterschappen om met droogte of juist zware regenval? De waterschappen Hunze & Aa’s en Limburg zetten in ToeZine uiteen hoe zij al jaren op klimaatverandering inspelen. Van nog scherper beleid en hechtere samenwerkingen met ondertoezichtstaanden tot beter communiceren en meer coachend handhaven.

Bepaalde delen van ons land zijn extra gevoelig voor droogte, denk bijvoorbeeld aan de hoger gelegen zandgronden in het zuidoosten van Nederland. En geen enkel stuk grond is opgewassen tegen de langdurige droogte van 2018 tot en met 2020, met alle gevolgen van dien. Van dijken die broos worden tot grond die regen – wanneer die dan toch valt – niet opneemt. En is er door klimaatverandering geen sprake van droogte, maar juist van extreme regenval, zoals in juli in Limburg, dan moeten waterschappen ook in actie komen. Klimaatverandering heeft behoorlijk vat op ons waterbeleid.

Deel van de oplossing

Zeker nu we merken hoe het klimaat verandert, is goed contact met zowel publieke als private organisaties voor waterschappen broodnodig. Want uiteindelijk gaat het hier om een probleem waar ook zij last van hebben. Én ze kunnen een deel van de oplossing bieden. Denk bijvoorbeeld aan gemeenten, boeren, industrie, consumenten maar ook natuurorganisaties. Veelal kunnen zij door slim water op te slaan, helpen om droge perioden te overbruggen en watertekorten te voorkomen.

Lees het hele artikel op ToeZine.nl.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid