Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

ToeZine: Hoe de IGJ strijdt tegen illegale handel in medicijnen

De groeiende online illegale handel in geneesmiddelen is de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) een doorn in het oog. Op ToeZine.nl vertelt de inspectie hoe ze hiermee omgaan.

Tom Zwaan, teammanager reclametoezicht en interventies, ziet de online illegale handel tot zijn spijt snel toenemen. “In het verleden stuitten de Douane en de politie vaak in de slipstream van andere illegale handel op geneesmiddelen. Inmiddels is het zo lucratief dat het voor veel criminelen een belangrijke activiteit lijkt te zijn geworden.”

Bewustwording

De IGJ volgt in haar aanpak 2 sporen. De eerste is bewustwording. Zwaan: “Mensen shoppen online, bijvoorbeeld omdat hun huisarts geen (herhaal)recept wil uitschrijven, ze zich schamen – bijvoorbeeld voor erectieproblemen – of omdat ze geneesmiddelen recreatief gebruiken, zoals amfetamine of opiaten. Het is het idee van de maakbare wereld waarin we leven: als ik vandaag iets wil, heb ik het morgen in huis.”

Het tweede spoor is het illegale online aanbod beïnvloeden. Dat doet ze naar aanleiding van meldingen die ze ontvangt en door zelf online te speuren naar illegale aanbieders. Daarbij werkt ze ook samen met marktpartijen. Zo maakte de IGJ in november afspraken met Marktplaats over het verwijderen en melden van advertenties.

Streng

“De geneesmiddelenketen is niet voor niets streng gereguleerd”, vertelt Zwaan. “Er zijn strenge wettelijke eisen voor het productieproces in de fabriek, de omstandigheden in transport en opslag en het toeziend oog van arts en apotheker – dat maakt dat mensen kunnen vertrouwen op de kwaliteit en veiligheid van geneesmiddelen. Bestellen ze die illegaal online, dan kan dat echt heel gevaarlijk zijn voor hun gezondheid. Denk aan verontreinigde middelen, bijwerkingen, andere doseringen. Je hebt geen idee wat erin zit als je die producten online hebt besteld.”

Lees het hele artikel op ToeZine.nl

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid