Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

ToeZine: Hoe bescherm je burgers tegen wantrouwen van de overheid?

Institutionele vernedering – burgers die worden vernederd door de staat. Dat hoort niet thuis in een verzorgingsstaat. Waarom gebeurt het dan toch? Historica Willemijn van der Zwaard verdiepte zich hierin en vertelt over de uitkomsten van haar onderzoek op ToeZine.nl.  Ze heeft ook een duidelijk advies: “Toezichthouders moeten professionals meer bewegingsruimte geven.”

Historica Willemijn van der Zwaard is strategisch projectleider bij zorginstelling Reinaerde. Eerder was zij als adviseur zorg verbonden aan de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS). Van der Zwaard verdedigde haar promotieonderzoek 'Omwille van fatsoen. De staat van menswaardige zorg’ afgelopen augustus aan de Tilburg University.

"Toezichthouders moeten professionals meer bewegingsruimte geven.”

Historica Willemijn van der Zwaard

Sinds de zwarte lijst bij de toeslagenaffaire staat institutionele vernedering hoog op de agenda van iedere beleidsmaker. Maar onderzoeker Willemijn van der Zwaard was er eerder bij. De eerste keer dat ze over het concept ‘institutionele vernedering’ hoorde, was in 2015 toen Femke Halsema erover vertelde op het afscheidssymposium van de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling.

"Ik dacht: dit raakt álles waar we nu als samenleving mee worstelen. Menselijke waardigheid, de nabijheid tussen overheid en burger, de toenemende bureaucratisering. Burgers verdienen het niet om door de overheid gewantrouwd te worden.”

Lees verder op ToeZine.nl

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid