Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

ToeZine: Help! De natuur is vogelvrij: waar is beleid, uitvoering en toezicht?

De natuur kan niet met een trekker naar het provinciehuis. Je bouwt ook niet zomaar extra groen, zoals extra huizen tegen het woningtekort. En de stemmen van bezorgde burgers over de natuur kunnen nauwelijks op tegen de kortetermijnvisie en belangen van lokale bestuurders.

In deze column op ToeZine.nl onderscheidt Foppe de Haan, strategisch adviseur bij het ministerie EZK en natuurliefhebber, deze en andere problemen. Ook reikt hij meteen oplossingen aan, waarover hij graag in gesprek gaat.

"De natuur gaat kopje onder door andere prioriteiten, dat beeld krijg ik uit diverse rapporten en voortgangsrapportages. Een pijnlijk voorbeeld is de
Beleidsdoorlichting Natuur en Biodiversiteit van eind vorig jaar. Hieruit blijkt dat de natuur vogelvrij is. De onderzoekers van SEO en Arcadis signaleren dat bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit géén goed doordachte visie en aanpak is voor behoud van natuur en biodiversiteit.

We blijven zitten met vragen als: wat doet het Rijk om doelen te bereiken? Welke uitvoering hoort daarbij? Wie is verantwoordelijk? En hoe sturen provincies en organisaties met toezicht en monitoring?"

Lees de column verder op ToeZine.nl

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid