Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

ToeZine: 'Handhaaf in de geest van de wet'

Sinds de toeslagenaffaire gaat het veel over de menselijke maat in het sociale domein. Maar wat bedoelen we daar nu precies mee? Hoe valt die menselijke maat te rijmen met wetten en regels? Evelien Meester van stichting Stimulansz, die gemeenten adviseert over het sociaal domein, bedacht 5 jaar geleden ‘De Omgekeerde Toets’. Met dit instrument nemen toezichthouders het belang van de burger mee in de uitvoering van beleid.

Een bijstandsgerechtigde krijgt wekelijks boodschappen van haar moeder. Als de sociale dienst erachter komt, vordert die € 7.000 terug. Terecht of te streng? “Het is maar net aan wie je het vraagt”, zegt Evelien Meester, teammanager Innovatie en Strategie bij Stimulansz in ToeZine. “Voor een uitkeringsgerechtigde is de reactie natuurlijk: Hoezo korten? Zoiets kleins moet toch kunnen? Bij beleidsmakers en -uitvoerders wisselt het antwoord. Na de Bulgarenfraude was de opdracht om de regels strakker te handhaven. Sinds de toeslagenaffaire neigt dat meer naar de andere kant: loslaten. Maar in de verzorgingsstaat is er ook nog zoiets als dubbele solidariteit. De balans vinden tussen streng zijn en loslaten – dat is volgens mij dé uitdaging van deze tijd.”

Aandacht aan de voorkant

Voor beleidsuitvoerders in het sociale domein ontwikkelde Meester ‘De Omgekeerde Toets’, die bedoeld is om de beginselen van behoorlijk bestuur toe te passen. Centraal staat niet de letter van de wet, maar juist het effect van het beleid. Het is een stappenplan dat beleidsuitvoerders bewust maakt van de impact van een voorgenomen besluit en inzicht geeft waar ze kunnen afwijken van standaardoplossingen:

Lees het volledige artikel op ToeZine.nl

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid