Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

ToeZine: Gedrag sturen? Ga vérder dan geinige gimmicks

Het toezicht doet nog niet genoeg met gedragstoepassingen, zo stelt gedragswetenschapper Niek Hoogervorst in een column in ToeZine. Nog te vaak blijven die toepassingen steken in geinige gimmicks, terwijl je veel impact kunt hebben als gedragsinterventies een vast onderdeel zijn van de toolbox van een toezichthouder. Hoe lukt dat wél? Hoogervorst geeft 5 tips.

Kleine, elegante, vaak kostenefficiënte ingrepen – zónder dwang. Bedoeld om het gedrag van mensen in een gewenste richting te nudgen, boosten en gamen. Dit soort gedragstoepassingen gaan er bij toezichthouders in als warme appeltaart met slagroom.

Tenminste, dat zou je verwachten.

Maar de werkelijkheid is anders. Want er is iets geks aan de hand met de gedragswetenschap in de publieke sector. Weliswaar explodeert wereldwijd het aantal gedragsunits en nemen publieke organisaties steeds vaker gedragsexperts aan. Maar intussen worden gedragsinzichten nog maar mondjesmaat ingezet waar ze er écht toe doen.

Niet voor niks begon de Corona Gedragsunit van het RIVM afgelopen juli te muiten na het zoveelste blauwtje bij De Jonge en Rutte. De versnelde versoepeling van de maatregelen – én de gemakzucht waarmee dit gecommuniceerd werd – gingen regelrecht in tegen de adviezen van de gedragsexperts. Dat het vervolgens misging lag niet, zoals Rutte en De Jonge gretig aangaven, aan het gedrag van burgers, maar aan beleid dat onvoldoende inspeelde op de menselijke aard.

Lees de volledige column op Toezine.nl

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid