Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

ToeZine - DNB blijf bij je leest: pas cryptotoezicht aan

Nederland wil het braafste jongetje van de klas zijn en natuurlijk niet bekendstaan als witwasland. Cryptobedrijven zijn hiervan de dupe, stelt compliance consultant Simon Lelieveldt op ToeZine.nl.

Volgens Lelieveldt is het toezicht op vanuit DNB op cryptobedrijven zo streng, dat ze zich alleen onder aanvullende voorwaarden mogen registreren om überhaupt zaken te doen. "Of ze moeten bij elke handeling zoveel informatie overdragen, dat ze privacyregels moeten overtreden. En waarom? Als het op witwassen aankomt, is het aandeel van crypto verwaarloosbaar klein: in 2021 slechts 0,05% van het totaal verhandelde volume wereldwijd."

Toezicht

Ondanks hun niet-financiële aard, vallen cryptobedrijven toch onder het toezicht van DNB. De toezichthouder gaat daarin veel verder dan de wet voorschrijft, stelt Lelieveldt. "In plaats van registratie is er eigenlijk sprake van een verkapt vergunningsregime. Zo neemt DNB bij elke aanvraag tot registratie meer tijd dan de wettelijk voorgeschreven registratietermijn van 2 maanden. Bovendien lijkt registratie inhoudelijk exact op vergunningaanvragen bij DNB, terwijl de wet nadrukkelijk voorschrijft dat het om een registratie gaat. Uiteindelijk is de registratieprocedure zo streng, dat maar een derde van de aanvragen wordt goedgekeurd." 

Wat Lelieveldt betreft kan en moet het Wwft- en cryptotoezicht in Nederland anders. " Laat de jacht op witwassers en financiële criminaliteit over aan het OM in plaats van aan financiële toezichthouders."

Lees het hele artikel op ToeZine.nl

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid