Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

ToeZine: Barrièremodel zet zoden aan de dijk voor toezicht kunstgras

Hoe voorkom je misstanden met kunstgrasvelden? 5 omgevingsdiensten onderzochten het recent met een barrièremodel. Om er uiteindelijk voor te zorgen dat kunstgrasvelden geen schade meer opleveren voor het milieu. Dankzij het model kregen zij inzicht in de keten van kunstgrasmatten – van aanleg tot verwerking – en dus ook in wat er nodig is om milieudelicten te voorkomen. Zij delen bij ToeZine hun casus ter inspiratie.

Door heel Nederland wordt er buiten gesport op kunstgrasmatten. Die populariteit neemt alleen maar toe, net als kritiek op de matten. Zo zouden de rubberkorrels die op de mat liggen – ook wel infill genoemd – mogelijk gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. En blijken diezelfde korrels milieuvervuilend. Ook kwamen recyclingbedrijven in het nieuws die de milieuregels overtraden. Zo liggen sommige afgedankte matten jarenlang opgestapeld zonder de juiste vergunning. Of ze worden naar het buitenland verscheept.

Welke stappen moet je zetten om fouten te maken bij de verwerking van een kunstgrasveld? Het klinkt als de omgekeerde wereld, maar met die insteek onderzochten de omgevingsdiensten waar mogelijke problemen zitten – van aanleg tot daadwerkelijke verwerking van een kunstgrasveld. Per stap omschrijven ze in het barrièremodel welke partijen erbij betrokken zijn en welke barrières je kunt opwerpen om milieuschade te voorkomen.

Lees het artikel verder op ToeZine.nl

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid