Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

ToeZine: ‘Als het bericht slecht is, dood je de boodschapper’

Het onderzoeksrapport van de parlementaire enquête aardgasgaswinning Groningen verschijnt in februari 2023. Atze Dijkstra werkte in de tijd van de zware bevingen bij Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). Van dichtbij kreeg hij mee hoe kundige collega’s aan het alarmerende onderzoek werkten, evenals de tegenwerking die erop volgde. In deze gastcolumn op ToeZine reflecteert hij met titels van Boudewijn de Groot op de gebeurtenissen.

Het begon allemaal in de omgeving van het Groningse dorp Loppersum. Midden in het gebied waar de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) al ruim zestig jaar gas wint. Op een zomerdag in 2012 scheurden in het gehucht Huizinge de muren, barstten de voegen en kraakten de spanten. Schilderijen vielen omlaag, huisdieren hingen in de gordijnen. Dit was geen lichte bodemtrilling, dit was een serieuze beving.

Lichte aardbevingen zijn van alle tijden en plaatsen, en dat geldt zeker voor het seismisch actieve Groningenveld. Zorgen over bodembewegingen in de Ommelanden konden door deskundigen ­– niet in de laatste plaats door de NAM zelf – steeds worden afgedaan met een soort Noord-Korea-benadering. Er is wel dreiging, maar de gevolgen blijven beperkt en een heel grote klap zal er nooit komen. Totdat wat niemand verwachtte (of: wilde verwachten) tóch gebeurde…

Lees de column verder op ToeZine.nl

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid