Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Taskforce moet agressie tegen hulpverleners terugdringen

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid (J&V) gaf vandaag samen met burgemeester van Delft Marja van Bijsterveldt het startschot voor de Taskforce Onze hulpverleners veilig. 

Met een actieprogramma wil de Taskforce geweld en mishandeling van hulpverleners terugdringen en Nederlanders ervan doordringen dat agressief gedrag richting hulpverleners nooit wordt getolereerd. De politie, de gemeenten als werkgever van de boa’s, de brandweer, het ministerie Justitie en Veiligheid, het Openbaar Ministerie en de wetenschap werken hieraan samen.

"Agressieplegers weten de hulpverleners ook steeds vaker in hun privéleven te raken."

Minister Grapperhaus

Minister Grapperhaus: “Agressie en geweld tegen hulpverleners komt te vaak voor in onze samenleving. Het afgelopen jaar is agressie en geweld tegen politiemensen en tegen andere mensen met een publieke taak met meer dan 15% toegenomen. Niet alleen worden hulpverleners in hun werk bedreigd, agressieplegers weten de hulpverleners ook steeds vaker in hun privéleven te raken. Dat is mij een doorn in het oog. Daarom besloot ik een Taskforce in te stellen om geweld tegen hulpverleners tegen te gaan.”

Helaas is het hele jaar door geweld tegen hulpverleners een terugkerend onderwerp, maar in coronatijden is het inmiddels aan de orde van de dag: Dreigen met ‘Ik wacht je op’, uitschelden en in het gezicht hoesten. Voorzitter van de Taskforce Marja van Bijsterveldt: “Wij begrijpen wanhoop of onmacht, maar dreigen, schelden en fysiek geweld richting onze hulpverleners is onacceptabel en mogen we ook nooit normaal gaan vinden. Laten we staan voor onze hulpverleners die zich elke dag met grote toewijding inzetten. We moeten met z'n allen de norm versterken: respect voor onze hulpverleners!” 

Het CCV heeft - in samenwerking met het ministerie van Justitie en Veiligheid - een campagne voor gemeentelijke handhavers ontwikkeld. Dankzij deze campagne maak je bewoners in jouw gemeente meer bewust van de aanwezigheid, bevoegdheden en rol van de gemeentelijk handhaver.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid