Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Strip- en omkatfabrieken onderdeel van georganiseerde voertuigcriminaliteit

Met het strippen en omkatten van voertuigen wordt veel geld verdiend. Dat blijkt uit een reconstructie van Bureau Beke onder 20 opsporingsonderzoeken. In omkatfabrieken veranderen gestolen auto’s in een paar uur tijd in losse onderdelen of van identiteit, waarna de onderdelen of de auto’s weer worden verkocht. Deze fabrieken zijn opgezet door criminele netwerken en zijn een vorm van ondermijnende criminaliteit.

Vooral ‘jonge’ voertuigen worden gestolen. Vaak Duitse merken zoals: BMW, Volkswagen, Mercedes en Audi maar ook Renault en Porsche. Bij zowel het Openbaar Ministerie als de politie ontbreekt het aan “kennis en urgentie” over dit probleem. Dat stelde onderzoeker Joey Wolsink vrijdag in de BNR Autoshow, op basis van de resultaten uit het onderzoek.

Daders

Wolsink onderscheidt 2 soorten dadergroepen: Nederlanders die in een groep van 5 à 10 personen auto’s omkatten en strippen, en Oost-Europeanen die in groepen werken tot 25 personen. “In dat laatste geval is veelal sprake van een uitgebreide celstructuur, waarbij elke cel verantwoordelijk is voor een onderdeel uit het omkat- of stripproces, van het stelen van het voertuig tot en met de verkoop van gestolen onderdelen."

In vrijwel alle gevallen gaan de onderdelen en auto’s naar het buitenland en hebben de betrokken omkatters al een strafblad. “Meestal zijn dit soort groepen in het bezit van vuurwapens en handelen ze ook in bijvoorbeeld verdovende middelen.”

Locatie

De locaties staan vaak op naam van zogenaamde ‘katvangers’. De werkelijke eigenaren blijven zo uit het zicht. De fabrieken wisselen regelmatig (na ongeveer 1 jaar) van locatie. De fabrieken staan meestal in kleinere gemeenten (63% van de locaties), op afgelegen bedrijventerreinen (zonder camerabewaking of toezicht) en garagebedrijven, fabriekshallen loodsen of garageboxen (vaak gehuurd bij legale bedrijven).

Bronnen: automotive-online.nl en bureaubeke.nl

Het CCV heeft over verschillende vormen van georganiseerde criminaliteit uitgebreide webdossiers beschikbaar.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid