Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Strategisch Beraad Ondermijning ziet sterke toename van aantal signalen over aanbieden van fout geld

Criminelen proberen steeds vaker misbruik te maken van horeca-ondernemers die het door de coronacrisis financieel moeilijk hebben. Dat zegt het Strategisch Beraad Ondermijning tegen RTL Nieuws. De criminelen bieden hun 'foute' geld aan, in de hoop het via de ondernemer wit te kunnen wassen. Voor ondernemers is dit heel verleidelijk, omdat ze het geld goed kunnen gebruiken. Onduidelijk is hoeveel ondernemers er precies op zo’n aanbod ingaan.

Een wijk in Den Haag waar de horeca is gesloten in verband met corona.

"We zien een sterke toename van het aantal signalen over het aanbieden van fout geld bij ons binnenkomen, veel meer dan vorig jaar", zegt Peter Noordanus. Hij is voorzitter van het strategisch Beraad Ondermijning, een samenwerking tussen politie, het Openbaar Ministerie, gemeenten, belastingdienst en ministeries om ondermijning aan te pakken. De toename is volgens hem makkelijk te verklaren. "Dit komt door de specifieke omstandigheden van het afgelopen coronajaar. Veel horecabedrijven zitten in financiële problemen waarbij banken en overheden niet willen bijspringen. Criminelen zitten met veel geld en zoeken daar een bestemming voor." 

Ondermijning

Wanneer ondernemers het financieel moeilijk hebben en geldverstrekkers hen niets meer willen lenen, dan ligt zogenoemde ondermijning op de loer. Als een ondernemer ingaat op een voorstel van een crimineel, dan krijgt hij een flinke som geld, een lening of een voorstel om zijn pand voor een riant bedrag te verhuren. Volgens Noordanus is het voor ondernemers dan verleidelijk om erop in te gaan. "Je valt als zaak bijna om en dan komt er iemand die zegt dat hij financieel kan helpen. Dat is heel verleidelijk, ook om dan niet verder te vragen waar het geld vandaan komt." 

Blijf alert

Koninklijke Horeca Nederland waarschuwt de ondernemers om niet met hen in zee te gaan. "We zijn in oktober de campagne 'Blijf Alert' gestart. De boodschap is helder: red je bedrijf niet uit de coronacrisis door in te gaan op fout en snel geld. Het doel is bewustwording en ondernemers helpen zodat ze weten wat ze moeten doen met signalen van criminele activiteiten." 

Maak melding bij vermoedens

"Dit is vreselijk", zegt minister van Justitie en Veiligheid Grapperhaus over de ondermijning. "Ik roep mensen in de horeca op: alsjeblieft, meld je bij de politie. Desnoods anoniem. Want als je eventjes met de criminelen meedoet, word je erin getrokken en ben je je vrijheid en je leven kwijt."

Grapperhaus geeft aan wel iets te kunnen doen. "We kunnen kijken of we kunnen helpen bij de financiële situatie van de ondernemers. En aan de andere kant kunnen we opvolging geven aan de foute voorstellen. Ik vind het belangrijk dat de ondernemers steun krijgen bij de politie."  

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid