Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Steeds meer gemeenten voeren lachgasverbod in

Ruim de helft van de Nederlandse gemeenten heeft een eigen lachgasverbod ingevoerd. Dat blijkt uit een inventarisatie van de NOS. In afwachting van het landelijk verbod op recreatief gebruik, nemen gemeenten zelf stappen via de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Tot nu toe hebben 184 van de 352 gemeenten dat gedaan, al verschilt de wijze waarop.

Lachgasbezit

De meeste gemeenten verbieden lachgasbezit, dan wel -gebruik volledig binnen een aantal aangewezen gebieden in de gemeente, zoals Groningen doet in het uitgaansleven, en in de rest van de wijken als er sprake is van overlast. Een kleiner deel hanteert alleen een verbod in de hele gemeente wanneer er sprake is van overlast. Tot slot zijn er een paar gemeenten die lachgasbezit in de gehele gemeente onvoorwaardelijk verbieden.

Verkoop

Niet alleen het bezit of gebruik van lachgas wordt lokaal verboden. Een paar gemeenten verbieden de verkoop van lachgas op straat (Amsterdam) of in de horeca (bijvoorbeeld in Leiden).

Meer weten over de aanpak van lachgas in het uitgaansleven, bijvoorbeeld via de APV? Kijk dan in de Keuzewijzer Veilig Uitgaan voor meer informatie over lachgas en de inzet van de APV.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid