Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Speelgoed of echt? Dit zijn de regels rondom nepwapens

Een zwart speelgoedpistool kan al snel aangezien worden voor een echt pistool. Waar ligt de grens tussen echt en nep? En wat zijn de regels rondom imitatiewapens? BNNVARA zette de regels op een rij.

Nepwapens zijn volgens de wapenwet verboden, omdat ze dreigend over kunnen komen. Soms is speelgoed ook verboden als het op een echt wapen lijkt. Het gaat hierbij dan om voorwerpen die qua afmetingen en vorm erg op vuurwapens lijken.

CE-keurmerk

Volgens BNNVARA is de kleur van het voorwerp niet van belang om te bepalen of het om een nepwapen gaat. “Imitatiewapens die je kunt winnen op de kermis of die je via internet kunt bestellen, zijn voorzien van een CE-markering. Deze markering is te vinden op de verpakking en op het voorwerp zelf. Dergelijke producten met een CE-keurmerk vallen onder de Europese speelgoedrichtlijn en mag je thuis in je bezit hebben.”

Strafbaar

Belangrijk is hier het woordje ‘thuis’. Het is namelijk een misdrijf als je met een imitatiewapen op straat rondloopt. Dit geldt voor voorwerpen met en zonder CE-keurmerk. Je zorgt namelijk voor een dreigende situatie voor de mensen om je heen. Je kunt een maandenlange gevangenisstraf krijgen of een geldboete tot maar liefst € 20.000.

Dit najaar is er een landelijke inleveractie waarbij vooral jongeren worden aangemoedigd steekwapens anoniem in te leveren bij de politie. De inleveractie vindt plaats in de Week van de Veiligheid, van 11 tot en met 17 oktober. De campagne wordt georganiseerd door het ministerie van Justitie en Veiligheid.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid