Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Slachtoffers van datingfraude doen hun verhaal om online daters te waarschuwen

De online campagne ‘Check nu je date!’ start vandaag. Deze campagne richt zich op mensen die online op zoek zijn naar een date of al een online relatie hebben. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) biedt samen met partners online daters handvatten om te voorkomen dat ze worden opgelicht in de liefde. Hiervoor hebben zij drie podcasts gemaakt.

Deze partners zijn het ministerie van Justitie en Veiligheid, onlinedatingservice expert Match Group, de Online Dating Association, de Fraudehelpdesk, Slachtofferhulp Nederland en gemeente Amsterdam

Signalen datingfraude

Bij online datingfraude word je opgelicht door iemand die je hebt leren kennen op een datingsite, website, sociale media of online game. Mila Cassée, adviseur van het CCV: “Naast geld vragen, zijn overladen met liefde en niet willen (video)bellen ook signalen om alert op te zijn. Als je vermoedt dat je wordt opgelicht, meld je dan bij de Fraudehelpdesk, doe aangifte bij de politie en schakel voor juridische en psychische hulp Slachtofferhulp Nederland in.”

Check nu je date!

De campagne ‘Check nu je date!’ richt zich op Nederlandse online daters. Slachtoffers vertellen in drie verschillende podcasts hoe geraffineerd oplichters te werk gaan. Experts van Fraudehelpdesk en Slachtofferhulp Nederland geven tips hoe je online oplichters kan herkennen en hoe je jouw date kan checken. Want hoe weet je of jouw relatie echt is:

  1. Controleer de naam en/of foto in een online zoekmachine, zoals Google Image of Yandex.
  2. Twijfel als je date direct van de datingapp af wil, als je wordt overstelpt met liefde, je date niet wil (video)bellen of als je om geld wordt gevraagd.
  3. Raak niet geïsoleerd. Praat met vrienden en familie over je date en hoor wat zij ervan vinden.

Publiciteit

Op de datingplatforms is het in de (koude) wintermaanden altijd drukker. Match Group toont daarom van 28 december tot en met 28 februari de campagne op Tinder en Lexa om online daters te helpen signalen van datingfraude te herkennen en zichzelf online beter te beschermen. In diezelfde periode zijn ook regelmatig advertenties op Facebook en Instagram te zien.

Podcasts luisteren

Heb jij te maken met datingfraude, wil je meer informatie over de campagne of de podcasts beluisteren? Kijk dan in het CCV-dossier datingfraude

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid