Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Sekswerkers kunnen straks in Lekstroomgemeenten legaal thuiswerken

De gemeenten Nieuwegein, IJsselstein, Lopik, Houten en Vijfheerenlanden willen sekswerkers meer mogelijkheden geven om thuis te werken. Volgens de regels is dat nu illegaal, maar desondanks zijn er ook nu veel sekswerkers in Nederland die thuiswerken.

Sex,Concept,,Red,Lace,Panties,,Bra,,Condom,And,Shoes,On

Deze Lekstroomgemeenten willen alvast het thuiswerken voor sekswerkers gaan reguleren. Hiermee lopen de gemeenten vooruit op landelijke beleidsregels. Het kabinet neigt naar een landelijke vergunningsplicht en verhoging van de minimumleeftijd voor prostituees naar 21 jaar. Invoering van een nieuwe ‘Wet regulering sekswerk’ laat echter nog wel een paar jaar op zich wachten.

Mensenhandel

Volgens een rapport van de gemeente werken nu al veel sekswerkers thuis, maar blijven die liever onder de radar omdat het feitelijk illegaal is. Zij worden daardoor niet gezien, óók niet als zij hulp nodig hebben. Zij werken in een branche die gevoelig is voor uitbuiting en mensenhandel.

Er werken veel meer sekswerkers thuis dan nu bekend, schrijft de gemeente Nieuwegein in een rapport. Velen blijven liever onder de radar, omdat ze bang zijn te worden gestraft voor hun feitelijk illegale sekswerk. Zij worden daardoor niet gezien, óók niet als zij hulp nodig hebben. Gemeenten, net als politie en justitie, willen juist beter zicht krijgen op deze sekswerkers, omdat zij werken in een branche die gevoelig is voor uitbuiting en mensenhandel.

Met het reguleren van thuiswerken, hopen de Lekstroomgemeenten deze groep weer in het vizier te krijgen, zodat wanneer er sprake is van misstanden de gemeenten hulpverleners kunnen inschakelen.

Het CCV adviseert gemeenten om bij een eventuele aanpassing van prostitutiebeleid voorzichtig te werk te gaan en nadrukkelijk de aandacht voor hulp- en zorgverlening mee te nemen in het beleid. Neem voor meer informatie contact op met CCV-adviseur Rodney Haan.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid