Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Secondant: WhatsAppfraude komt veelvuldig voor in Nederland

Van de Nederlandse volwassenen heeft 15% in 2020 een poging tot WhatsAppfraude meegemaakt, schrijven Susanne van ’t Hoff- de Goede en Rutger Leukfeldt van de Haagse Hogeschool in Secondant. Dat blijkt uit een onderzoek van de Haagse Hogeschool in samenwerking met I&O Research.

Onderzoek naar WhatsAppfraude

WhatsAppfraude, ook wel vriend-in-nood-fraude genoemd, bestaat nog niet als zelfstandige fraudevorm in de slachtofferenquêtes. Dus we weten er nog niet zoveel over. Een onderzoek van de Haagse Hogeschool in samenwerking met I&O Research heeft nu de omvang en gevolgen voor slachtoffers in kaart gebracht.

Gedigitaliseerde criminaliteit

Criminelen maken volop gebruik van de mogelijkheden die de digitalisering ons brengt. Er ontstaan steeds nieuwe varianten van gedigitaliseerde criminaliteit. Een recent voorbeeld van zo’n nieuwe vorm van gedigitaliseerde criminaliteit is WhatsAppfraude. Daarbij krijgen slachtoffers via WhatsApp zogenaamd een dringend verzoek van een vriend(in) of familielid om snel geld over te maken. In werkelijkheid komt het appje van een oplichter die zich voordoet als een bekende, om slachtoffers op slinkse wijze geld af te troggelen.

Slachtofferschap

Uit het onderzoek blijkt dat 15,2% van de Nederlandse volwassenen in 2020 een poging tot WhatsAppfraude heeft meegemaakt. Van de Nederlanders die een poging hebben meegemaakt, maakte 5% geld over (0,7% van alle deelnemers). Ouderen ervaarden significant vaker een poging tot WhatsAppfraude dan jongeren; 18,2% van de ouderen (65+) versus 13,9% van de jongeren (18 t/m 39 jaar).

Lees het hele artikel op Secondant

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid