Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Secondant: ‘We moeten de kracht van de wijk inzetten!’

De voormalige wijkagenten Joost-Jelmer Kasper en Wilco Berenschot van het team Gebiedsgebonden Politie vertellen in Secondant over hun werk. Ze trekken door Nederland en gaan in gesprek over de veiligheid in de wijken met bewoners, ondernemers en politiecollega’s. 

Politie op straat in Rotterdam.

Ze hebben landelijke bekendheid, de 2 politiemannen met hun geüniformeerde rechterarm van een etalagepop. Ze haalden er het televisieprogramma Zondag met Lubach mee, tijdens een ontmoeting met minister Grapperhaus. De politiearm is een bedenksel van Wilco Berenschot en Joost-Jelmer Kasper. 

Gebiedsgebonden politie

Van huis uit wijkagenten, maar nu maken ze deel uit van het landelijk team Gebiedsgebonden Politie. Ze trekken door Nederland om met bewoners, ondernemers en collega’s in de wijken het gesprek aan te gaan over de rol van de politieagent. De politiearm is een ludieke manier om contact te leggen in coronatijd. “Mensen worden vrolijk van zo’n begroeting door een politieman”, zegt Kasper.

"Veiligheid is van iedereen."

Wijkagent Wilco Berenschot

‘Van buiten naar binnen’, luidt hun motto. “In het verleden was het zo dat als iemand een probleem meldde, dan nam de politie dat aapje op de schouder en ging ermee aan de slag”, legt Berenschot uit. De politie zorgde voor de veiligheid en dat bood de burger en ondernemer de ruimte om met de armen over elkaar achterover te leunen. Maar veiligheid is van iedereen, benadrukt hij. “De kracht zit in de wijk, vanuit het positieve. Er zijn zoveel mensen met talenten en expertise, ik denk dat we daar maar 1 procent van gebruiken.”

Lees het hele artikel op Secondant

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid