Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Sharon Dijksma in Secondant: ‘Vrouwen zijn het probleem niet’

Van de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma mogen kinderen al op de basisschool leren over de impact van intimiderend gedrag op straat. Stuur meisjes niet met een spuitbus in de handtas naar buiten, maar maak jongens bewust van het effect van seksueel getinte opmerkingen, zegt ze in Secondant. “We willen voorkomen dat straatintimidatie plaatsvindt.”

Onderzoek naar straatintimidatie

De een vindt naroepen op straat intimiderend en een ander kan er misschien om grinniken. ‘Hé schatje, waar gaan die mooie benen naartoe?’ Uit een Utrechts onderzoek naar straatintimidatie, blijkt dat bijna de helft van de Utrechters minstens één vrij recente ervaring heeft met nastaren, naroepen of nafluiten op straat.

Hotspots

Een ruime helft van de respondenten die zijn lastiggevallen, maakte dat mee in de eigen wijk, maar ook op zogenoemde hotspots zoals in winkelcentra komt het regelmatig voor. Burgemeester Dijksma laat het er niet bij zitten. Als het aankomt op lastigvallen op straat, mogen we best wat moralistischer zijn, vindt ze.

Melden van straatintimidatie

Inwoners van Utrecht kunnen straatintimidatie melden via Slim Melden op de webpagina van de gemeente Utrecht. Daarmee krijgt de gemeente zicht op de hotspots waar straatintimidatie plaatsvindt.

Landelijke wetgeving

Volgens Dijksma biedt de huidige wetgeving onvoldoende handvatten om daders te vervolgen. “We hebben geleerd dat onze Algemene Plaatselijke Verordening maar weinig ruimte biedt om ook juridisch door te kunnen pakken. Er zal nationale wetgeving moeten komen, waarop de lokale overheden kunnen handhaven.”

Lees het hele artikel op Secondant

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid