Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Secondant: Uitvoerders van liquidaties, wat is hun profiel?

In de regio Midden-Nederland leven er zorgen over liquidaties in de cocaïnehandel. Het RIEC Midden-Nederland heeft onderzoek laten doen naar de achtergrond van uitvoerders van liquidaties. Meer kennis daarover kan de aanwas van nieuwe daders helpen terugdringen. In Secondant gaat criminologe Sheila Adjiembaks dieper in op het onderzoek 'Kruitsporen in de cocaïnehandel'.

Drugsmilieu

De afgelopen jaren is Nederland regelmatig opgeschrikt door liquidaties, veelal te relateren aan de ondermijnende handel in cocaïne, waarbij excessief vuurwapengeweld niet wordt geschuwd. Alhoewel liquidaties niet alledaags voorkomen (Van Gestel en Kouwenberg, 2020) lijkt er in de media een zorgwekkend beeld te leven over het ogenschijnlijke gemak waarmee jongeren daarbij betrokken raken. Zorgen over liquidaties in het drugsmilieu (vooral rondom cocaïne) bestaan onder meer in de regio van de eenheid Midden-Nederland (Actieplan Wie praat die gaat, 2019). 

Kruitsporen in de cocaïnehandel

Het regioprogramma Straatwaarde(n) van het RIEC Midden-Nederland, heeft de achtergronden  van uitvoerders van cocaïnegerelateerde liquidaties laten bestuderen. Doel daarvan is om bij te dragen aan het terugdringen van nieuwe aanwas in de liquidatiescene. Het onderzoek kreeg de titel ‘Kruitsporen in de cocaïnehandel’.

Lees het volledige artikel op ccv-secondant.nl

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid