Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Secondant: ‘Stropers gaan vaak op pad met zo’n 3 kogels’

De criminologie kan bijdragen aan de bescherming van de neushoorns, zegt onderzoeker Nick van Doormaal in Secondant. Het criminele proces is zoveel meer dan alleen het neerschieten van het dier. Een interdisciplinaire aanpak is belangrijk om een beter zicht te krijgen op de onderliggende oorzaken van stropen. 

Stroperij

Aan het begin van de jaren 2000 leefden er wereldwijd zo’n half miljoen neushoorns. Nu zijn er slechts een kleine 30.000 over. Want de vraag naar hun hoorns blijft toenemen en er worden astronomische geldbedragen voor betaald. De grootste populatie van Zuid-Afrika bevindt zich in het nationaal park Kruger. In het eerste decennium van de jaren ’00 nam het stropen daar enorm toe, maar de afgelopen 10 jaar daalde het aantal gedode dieren. 

Criminologie

De criminologie heeft het tegengaan van stroperij wel wat te bieden, vindt Nick van Doormaal, hij doet onderzoek naar de neushoornstroperij in een reservaat bij het Krugerpark. Tot nu toe is het probleem vooral onderzocht door ecologen, zij kijken met name naar de locaties waar karkassen zijn gevonden. Van Doormaal: “Het criminele proces is meer dan alleen het doden van een dier, met een serie acties vooraf en erna. Criminologie brengt die acties in kaart en verklaart hoe het tot stand kwam. Maar ook: welke keuzes gingen vooraf aan de onsuccesvolle acties van stropers?” 

Stroperij en hot spot policing

Hotspot policing kan bijdragen aan de oplossing van het probleem. Criminaliteit komt vaker voor op een beperkt aantal plaatsen en tijdstippen. Dus als je weet waar en wanneer het merendeel van het stropen plaatsvindt, dan kunnen daar de patrouilles van de rangers verhoogd worden.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid