Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Secondant: Straatrovers zijn opvallend jong en actief

Vergeleken met andere plegers van high impact crimes – woninginbrekers en overvallers – zijn straatrovers een opvallende groep. Dit schrijven onderzoekers van het Wetenschappelijk Onderzoek en Documentatiecentrum (WODC) in Secondant. Zo beginnen zij hun criminele carrière vaak al vroeg en de recidive onder deze groep is relatief hoog. Waarin verschillen straatrovers van andere HIC-daders en wat betekent dit voor de aanpak van deze groep?

HIC-delicten

Woninginbraken, straatroven en overvallen zijn delicten die veel impact hebben op het slachtoffer, zijn of haar directe omgeving en het veiligheidsgevoel van burgers in Nederland. Om deze reden worden deze delicten sinds enkele jaren high impact crimes (HIC) genoemd. In de afgelopen jaren zette de overheid sterk in op de bestrijding van deze delicten. Dat gebeurde bijvoorbeeld door middel van de instelling van de Taskforce Overvallen in 2009.

Jonge dadergroep

Straatrovers zijn over het algemeen in Nederland geboren mannen. Dit verschilt niet erg van de andere 2 HIC-groepen. Straatrovers vormen met een gemiddelde leeftijd van 19 jaar ten tijde van het delict wel een opvallend jonge groep. Bijna de helft van de straatrovers is minderjarig ten tijde van het uitgangsdelict en een kwart is zelfs tussen de 12 en 15 jaar.

Ter vergelijking, een woninginbreker is gemiddeld 27 jaar en een overvaller gemiddeld 24 jaar. Een verklaring voor deze jonge leeftijd onder straatrovers kan zijn dat het een betrekkelijk eenvoudig delict is om te plegen, temeer daar onder straatroof ook tasjesroof valt. Dit delict vereist relatief weinig voorbereiding en vaardigheden, in vergelijking met woninginbraken en overvallen.    

 

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid