Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Secondant: ‘Shitzooi brengt de boodschap die jongeren aanspreekt’

Het project Shitzooi over de gevaren van sexting won de Hein Roethofprijs in 2019. Secondant schrijft over het vervolg daarop: Shitzooi 2.0: Dat gaat over snel geld, geldezels en Tikkiefraude. “Ik vind het heel leuk dat we dit deels hebben kunnen financieren met het prijzengeld van de Hein Roethofprijs”, aldus Huibert den Butter van politieteam Katwijk.

"Dit hebben we deels kunnen financieren met het prijzengeld van de Hein Roethofprijs."

Huibert den Butter van politieteam Katwijk

“Ik laat jullie niet langer in spanning. De winnaar van de Hein Roethofprijs 2019 is geworden … Shitzooi”, zei toenmalig minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker via een videoverbinding. Het gejuich dat opsteeg in de zaal, gaf genoeg prijs van de spanning die eraan voorafging. De jonge acteurs van de voorlichtingsfilm over sexting, sociaal werkers, politiemensen en medewerkers van Halt, met elkaar hadden ze er al een hele reis op zitten. Deze prijs was de kers op de taart.

Shitzooi is een preventief lesprogramma voor middelbare scholen. Dat gebeurt door voorlichting en een interactieve game over actuele onderwerpen. Dat was sexting en daar is nu ‘snel geld’ bijgekomen. De jongeren worden bewust gemaakt van de risico’s, door zoveel mogelijk aansluiting te vinden op hun leefwereld. Zo wordt het onderwerp op een laagdrempelige manier bespreekbaar.

Samenwerkingspartners binnen Shitzooi zijn onder andere politie, Halt, Platform Kocon (verslavingspreventie) en Stichting Andreas College (voorgezet onderwijs in Katwijk).

Rondrijdend klaslokaal

In de pilotfase trok het Mobiel Medialab van de politie als rondrijdend klaslokaal langs de scholen. Toen dat een succes bleek, is de huidige interactieve film gemaakt. De kijkers kunnen een personage naar eigen keuze volgen en het scenario naar de hand kan zetten door voor wel-of-niet-keuzes gedurende de film.

Het Hein Roethof-prijzengeld maakte een vervolg op de eerste film mogelijk. Het volgende grote probleem dat het project wilde aankaarten was snel geld:  Tikkiefraude, geldezels.

Lees het hele artikel op Secondant

Video

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid