Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Secondant: schade door onnodig ingrijpen bij kindermishandeling

‘Ieder geval is er een te veel’ is het vaak het uitgangspunt bij de aanpak van maatschappelijke problemen, zoals kindermishandeling. In die optiek is ingrijpen altijd geboden. Maar staan we wel stil bij de risico’s wanneer onnodig wordt ingegrepen? Want soms kan de interventie dan juist schade veroorzaken, schrijft Bert Berghuis in zijn nieuwe column in Secondant.

Professioneel optreden jeugdzorg

Er kan niet altijd vanzelfsprekend worden uitgegaan van een professioneel optreden in de jeugdzorg, schrijft Berghuis in zijn column. Zo was er een geval waarbij de kinderen pas na jaren strijd tegen jeugdzorg terug naar de moeder konden. Het oordeel was dat jeugdzorg in deze kwestie onbegrijpelijk, onzorgvuldig en vooringenomen handelde.

Huiselijk geweld bestrijden

Van jeugdzorg wordt veel verwacht als het gaat om het voorkómen en oplossen van problemen. Dat geldt ook breder voor instanties als die bijvoorbeeld opgericht zijn om huiselijk geweld te bestrijden (Veilig Thuis) of de reclassering. Hoe zit het dan met aandacht voor niet bedoelde negatieve effecten van hun handelen? Wanneer richt de medicijn meer schade aan dan de ziekte zelf?

Negatieve effecten van ingrijpen

Volgens Berghuis bestaat er een hardnekkige neiging om negatieve effecten van interventies helemaal niet te publiceren of te negeren in onderzoeksrapporten. Dit geldt zowel voor medische interventies als sociaal ingrijpen. Kennelijk is er weerstand om schadelijke bijwerkingen vol aandacht te geven. Maar dat is wel degelijk nodig, omdat het negéren daarvan bewijsgefundeerd beleid ondermijnt. Systematisch aandacht voor negatieve effecten zou volgens Berghuis onderdeel moeten zijn van alle onderzoeken naar interventies.

Lees het hele artikel op Secondant
 

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid