Secondant: Rondtrekkende criminelen pochen op Facebook
In een ‘hackathon’ speuren cyberspecialisten van de politie samen met publiek-private partners in open bronnen om antwoorden te vinden op een veiligheidsvraagstuk. De hackathon over mobiele bendes bood het inzicht dat criminelen op sociale media graag laten zien wat ze bezitten. “Vind je eenmaal hun sociale mediakanalen, dan staat het netwerk open”, zegt Arnoud de Bruin, aanjager van de aanpak van cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit en coördinator cyberspecials eenheid Amsterdam, op Secondant.nl.
De inspiratie kwam van de documentaire Truth in a post-truth world. Daarin legt Bellingcat, een wereldwijd netwerk van gewone burgers en computernerds, aan de hand van open bronnen de feiten rondom het neerhalen van de MH17 op tafel. De kracht van dit soort open bronnenonderzoek inspireerde De Bruin om dit ook toe te passen. Begin 2019 organiseerde hij vanuit BlueM, een innovatieve beweging binnen de politie, een Open Source Intelligence (OSINT) masterclass voor politiemensen door Bellingcat-oprichter Eliot Higgins. Tijdens die dag gingen de deelnemers op zoek naar een fictieve bom op het Marine terrein in Amsterdam.
Serie hackatons
Het succes van deze dag gaf de aanzet tot een serie hackathons. Bijeenkomsten waar deelnemers een dag lang met elkaar aan de slag gaan om door middel van open bronnen een bepaald probleem op te lossen. In de zomer van 2019 was de kick-off met cold cases, waarvoor verschillende coldcaseteams zaken hebben aangedragen. Later volgden hackathons met FASTNL, over criminelen die nog een straf open hebben staan, over vuurwerk, vriend-in-noodfraude en mobiel banditisme.
"Het helpt ons om op een andere manier naar een vraagstuk te kijken."
De hackathons van BlueM duren een volle dag. Een stel computerwizards van de politie en publiek-private partners houden een bepaald fenomeen tegen het licht aan de hand van concrete onderzoeksvragen. “Mensen werken er graag aan mee”, zegt De Bruin. “In deze snelkookpan creëren we een gelegenheidscoalitie tussen specialisten die elkaar niet kennen. Het helpt ons om op een andere manier naar een vraagstuk te kijken.” Andere locatie, andere mensen, andere aanpak.
De Bruin: “Bij BlueM werken we vanuit het motto work hard, play hard. Immers, we vragen best wat van de mensen. Onze partners, bijvoorbeeld van het KPN Red Team, moeten er vrij voor nemen.” Daarom biedt BlueM, naast het oplossen van een taai probleem, goed eten, drinken en is er ruimte voor ontspanning. Er staat een pingpongtafel, een Play Station en er worden stoelmassages aangeboden.