Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Secondant: Risicofactoren voor criminaliteit verschillen per misdaadtype

Voor een effectieve aanpak van criminaliteit, moet je kijken naar een complex scala aan risicofactoren, zoals gezin, werk/school en buurt, schrijven Frank Weerman, Lotte Servaas en Tamar Fischer van de Erasmus Universiteit in Secondant.

Crimineel gedrag is een complex fenomeen. Het omvat klassieke delicten zoals vandalisme, diefstal en geweld, maar ook meer georganiseerde en geavanceerde vormen van misdaad zoals:

  • internationale drugs- en mensenhandel
  • online afpersing
  • cryptojacking

Voor professionals en beleidsmakers is het nuttig om te weten wat de belangrijkste factoren zijn die samenhangen met de verschillende vormen van misdaad. Het is echter niet eenvoudig om hier vanuit de omvangrijke onderzoeksliteratuur goed grip op te krijgen.

Onderzoek naar daderschap en misdaad

Een onlangs verschenen literatuuronderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam brengt de belangrijkste factoren in kaart die samenhangen met daderschap van verschillende soorten misdaad. Zoals jeugdcriminaliteit, georganiseerde misdaad en cybercrime.

Criminele familiegeschiedenis

De onderzoekers hebben daarbij gekeken naar verschillende domeinen, zoals gezin, werk/school en de buurt. Er zijn bijvoorbeeld veel gezinsfactoren die samenhangen met meerdere vormen van criminaliteit, zoals een criminele familiegeschiedenis.

Lees over dit onderzoek op Secondant.nl

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid