Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Secondant: ‘Project Futsal Chabbab is verlengstuk ouders’

Wat 20 jaar geleden begon met een balletje trappen met jongens uit aandachtswijken, is nu een welzijnsorganisatie met een eigen methodiek. Saïd Achouitar vertelt in Secondant over zijn project Futsal Chabbab, waarmee hij met sportactiviteiten de jeugd op het rechte spoor wil houden.

Aandachtswijk in Nijmegen

Saïd Achouitar moet een jaar of 18 zijn geweest toen hij om zich heen keek in een aandachtswijk in Nijmegen en het vonkje voelde ontladen. Er was van alles mis in zijn wijk. Regelmatig kwam de politie de orde herstellen, want er waren veel auto-inbraken en andere vormen van overlastgevende criminaliteit.

Problemen op straat

Achouitar hing veel rond op straat, vrienden van hem begonnen met roken, stelen en sommigen gingen voortijdig van school af. Ook zijn eigen enthousiasme voor school daalde gestaag. “In die tijd zag ik in mijn omgeving al problemen ontstaan die pas een paar jaar later zichtbaar werden voor de buitenwereld”, blikt Achouitar terug.

Rolmodel voor kinderen

Achouïtar genoot een zekere status op straat, de kinderen in de speeltuin keken tegen hem op. Hij kon hun rolmodel zijn. Door voetbal maakte hij zich benaderbaar. Stapte hij uit de bus op weg naar huis, dan vroegen er altijd wel wat jongetjes of Achouitar meedeed met een balletje trappen. Tijdens een potje voetbal sprak hij de jongere jongens aan. ‘Doe goed je best op school’, herhaalde hij als een mantra.

Erkend project

Nu, 20 jaar na de ingeving die hij had in het speeltuintje, is de interventie Futsal Chabbab, die Achouitar vanuit zijn intuïtie in het leven riep, gelabeld als goed onderbouwd door de gezamenlijke erkenningscommissie van het Kenniscentrum Sport en Bewegen, Movisie en het Nederlands Jeugdinstituut.

Toen hij in 2001 met kinderen begon te voetballen, gaf Achouitar hen een doel mee: ‘Gedraag je in de wijk, doe je best op school en als je bij mij komt trainen, maak ik een goede voetballer van je.’

Lees het hele artikel op Secondant

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid